Molarul de minte este dintele ce erupe ultimul ca secventa de eruptie dentara (intre 18-25 de ani). Acesta poate erupe corect pe arcadele dentare sau poate ramane total sau partial inclus in os si gingie.
Acest lucru poate creea tensiuni in arcadele dentare dar si dureri , discomfort, febra, dificultati in inghitire si dureri iradiate in teritoriul facial vecin. De multe ori infectia gingiei din dreptul molarului poate genera o pericoronarita cu supuratie (suprainfectare) ceea ce ingreuneaza si mai mult situatia pentru pacient.
In cazul molarilor de minte inclusi (ne erupti pe arcada) trebuie realizata o mica interventie chirurgicala in care gingiea este reflectata, osul trepanat cu grija iar odata dintele expus acestea se sectioneaza in mod deliberat si controlat de catre medic pentru a usura extractia dentara. La final se sutureaza locul extractiei pentru a inlesni vindecarea alveolei post extractionale.
In cazul in care nu optati sa extrageti molarii de minte riscati pe langa scaderea drastica a calitatii vietii cotidiene o raspandire in spatiile vecine a infectiei, lucru care poate deveni in scurt timp o urgenta medicala ce NU va recomandam sa o amanati.