Endodontia, sau tratamentul de canal, reprezinta un areal important de procedee terapeutice prin care medicul stomatolog va poate salva un dinte sau mai multi dinti.
In prima faza se urmareste remiterea proceselor infectioase acute sau cornice (pulpite si parodontotite) prin tratament medicamentos local si sistemic daca este nevoie, dupa care se trece la etapa de preparare a canalelor radiculare ale dintilor, la shaping si la masurarea lungimii de lucru cu un dispozitiv medical numit Apex Locator sau Apex Finder. Odata stabilita lungimea de lucru, prin procedeul manual sau rotative canalul este preparate corespunzator de catre medic pentru a primi obturatia de canal definitiva. Daca este nevoie, pana se ajunge la aceasta etapa pot fi necesare sedinte intermediare in care se aplica substante antiseptice sau hidroxid de calciu (CaOH) pentru a asigura un efect bacteriostatic. Obturatia de canal cu calciu are caracter provizoriu aceasta absorbindu-se de catre parodontiu si os.
Diverse tehnici sunt folosite pentru a obtura canalele printer care se numara: condensarea laterala, tehnica monocon si condensarea verticala.
Acele folosite pentru tratament sunt acele de tip Kerr, Haedstrom si Tire-Nerf (in etapa de extirpare a nervului dentar). De asemenea, acele rotative ProTaper sau Mtwoo sunt foarte des folosite in prepararea canalelor dentare.