Parodontologia este o ramura sau specializarea stomatologiei care se ocupa cu studiul si tratamentul tesuturilor adiacente dintilor (gingie, parodontiu, os alveolar).
Este una din ariile in care preventia si profilaxia trebuie sa primeze pentru a nu ajunge la patologii de ordin ireversibil cum ar fi : retractii gingivale avansate (ireversibile), parodontopatie avansata, pungi parodontale si abcese parodontale care duc la distructia osului alveolar si in final la pierderea dintilor prin mobilitatea asociata patologiei in cauza.
De foarte multe ori este nevoie sa apelam la aditii os ca si in cazul implanturilor dentare, numai ca aici vom incerca sa reconstituim volumul osos resorbit pentru a putea pastra pe arcada dintii afectati de parodontoza cat mai mult timp posibil.
Desi imparte foarte multe particulritati cu implantologia si regenerare osasa ghidata, atat tehnicile cat si instrumentarul difera putin prin: dimensiuni, care sunt mult mai mici in instrumentarul dedicate parodontologiei datorita spatiului de lucru cat si etica de lucru, parodontologia avand un aport mai conservator in sanatatea orala.
Pe langa clasicul detartraj si operatii cu lambou pentru a gestiona si reconstrui defectele osoase ale furcatiilor, septurilor interdentare si de la nivelul jonctiunii smalt cement, chirurgia parodontala retine o anumita finete in cee ce priveste reconstructiile de tesut moale(grefele de gingie).
Cand ne confruntam cu o retractie gingivala mare sau dorim sa obtinem o gingie fixa, keratinizata (esentiala pentru sanatataea dintilor si implanturilor) suntem in situatia in care putem recolta grefa gingivala din palat sau zon retromolara pentru a putea augmenta acel deficit de tesut moale. De asemenea, prin folosirea factorilor de crestere (PRF) putem accelera vindecarea la fel ca si in cazul grefelor osoase.